Фестиваль Берлибаський бануш відбудеться 14 травня 2017 року в Костилівка

Фестиваль Берлибаський бануш відбудеться 14 травня 2017.
Рахівський район запрошує на фестиваль Берлибаський бануш, який відбудеться 14 травня 2017 у селі Костилівка.

берлибаський_бануш 2017

Як описують на

http://rakhiv.com/index_ua.php?page=2013-05-26-banosh

Назва фестивалю походить від старої назви с.Костилевка – Берлибаш, а бануш – традиційна високогірна гуцульська страва. Приготування баноша за легендою пов’язано з гуцулкою, у якій яка не було що приготувати втомленому чоловікові на вечерю, в горах де не було продуктів, гірський струмок був каламутний пісдя дощу – не було води, і свіжого молока, а тільки сметана, тому банош (кашу) гуцулка приготувала на мелайному (кукурудзяному) борошні яке мала, і сметані, що була від овець.

Такий розповідь має і велике реальне підгрунтя – так століттями, традиційно, гуцули вівчарять, або рубають ліс високо в горах. Доставка продуктів, навіть в даний час – проблематична.
А бануш – готувати досить просто, на відкритому вогні, тим більше, що свіжу сметану пастухи мають безпосередньо на полонині – альпійському пасовищі.

Який секрет криється в гуцульському Берлибаський банош? Що його смак відомий не тільки в Україні, а й за її межами, оскільки досить часто серед гостей фестивалю чутнємо і іноземні мови. Крім гірського багаття (полонинською ватри), це сметана, – свіжа, отримана з молока худоби, яку випасають на альпійських гірських луках – полонинах. Тільки натуральний добірний продукт без домішок може надати той характерний гіркуватий смак баноша, і велику ситність

На фотоматеріалах видно процес приготування баноша – на відкритому вогні в котел, насипають сметану, яку періодично перемішують, в момент перед кипінням починають повільно насипати кукурудзяну муку, ретельно перемішуючи. Готовий банош виглядає кашею жовтуватого кольору, а зверху виступає масло, саме воно є показником свіжості і готовності баноша.

Смачний банош саме гарячим – тільки що з котла, та з яфинівкою (гуц. яферньинкою) сильною домашньою горілкою настояняу на яфинах (лат.Vaccinium myrtillus – укр.чорницях), для профілактики і просто гарного настрою.

Фото фестивалю “Берлибаський бануш 2016