Центр Європи. Рахівський район. с.Ділове. Центр Европы. Раховский район. с.Деловое.

центр європи

Географічний “Центр Європи”. Геодезичний знак

Місцерозташування: Рахівський район, с.Ділове. Поряд з автотрасою.

Історія свідчить, що в 1885-1887 роках у Верхньотисянській улоговині (Закарпаття тоді входило до складу Австро-Угорщини) проводилося вивчення місцевості з метою будівництва залізниці “Рахів-Сигот”. В процесі вимірювання інженери з’ясували, що в десь в цій місцевості може перебувати географічний центр Європи. Для точного встановлення сюди було запрошено вчених з Відня, вони після ретельної перевірки і визначили місцезнаходження центру Європи.

У 1887 році був встановлений двометровий геодезичний знак, виготовлений з високоякісного бетону. Знак має форму зрізаної чотиригранної піраміди.

центр_європи_рахів

На прямокутному постаменті висічено латинською мовою:
Locus Perennis Dilicentissime cum libella librationis quae est in Austria et Hungaria confecta cum mensura gradum meridionalium et paralleloumierum Europeum … MDCCCLXXXVII
У перекладі академіка М.Тарасова на знаку висічене наступне:
“Постійне точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним апаратом, який виготовлений в Австрії і Угорщині, з шкалою меридіанів і паралелей, встановлений тут Центр Європи 1887.

центр_європи_надпис

Цей знак пережив дві світові війни і дійшов до нашого часу в своєму первинному вигляді, але оскільки він виглядає дуже скромно, його було вирішено доповнити ще одним знаком.

Розробку проекту доручили архітекторові-художникові С.С.Козураку. 27 травня 1977 р біля старого знака була побудована стелла висотою 7,2 м.
Паралельні лінії стели символізують чотири сторони світу. Порожнина між розбіжностями ліній створює враження цілісної єдності і центральності. Ось, яка проходить посередині підсилює центр композиції. На висоті 6м. 60 см. встановлено кулю, що символізує планету Земля і несе технічне навантаження – з’єднує пластини роблячи стелу стійкішою.

центр_європи_стела

Відійшовши на кілька метрів можна побачити чудовий композиційний ансамбль: скромний двометровий обеліск – свідок минулого, семиметрова стела – сучасниця а поруч стрункі ялинки- зелені красуні наших Карпат.

centre_of_europe

Існує багато думок, щодо географічного центру Європи, думки, що він саме на
Рахівщині дотримуються академік М.Тарасов, доктор географічних наук Т.Бакут, також саме це розташування відзначається в “Атласі сучасної і стародавньої географії світу” (1929 р.в.).

Координати географічного центру Європи: 47 ° 56’3 “північної широти і 24 ° 11’30” східної довготи.

європи центр